Разширената 45-та сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО се проведе в Рияд от 10 до 25 септември 2023 г. На нея беше представено подводното наследство на България и дейността на Центъра по подводна археология. Голям интерес предизвика новият документален филм създаден за представянето на България за проектите и постиженията на подводната археология в България. Д-р Найден Прахов, директор на Центъра разказа за началото на подводните проучвания в България през 1921 г., за създаването му през 1978 г., неговото развитие през следващите десетилетия и съвременните му научни постижения. Споделен бе опитът в прилагане на най-съвременни методи за подводни археологически проучвания и актуалните международни проекти.

Българските участници във форума представиха и приоритетни културни проекти на страната ни, като този за създаване на Център за култура и изкуства на остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол, както и за основаването на Черноморски център по подводна археология под егидата на ЮНЕСКО. На сесията  присъстваха министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместник Чавдар Георгиев и Амелия Гешева – съветник към МК, представители на Националния институт за недвижимо културно наследство към МК, Националната комисия за ЮНЕСКО – България, Министерството на външните работи, Министерството на околната среда и водите, Център за подводна археология към МК.

В рамките на 45-та сесия на Комитета за световно наследство България постигна успех в мисията си да защити „Старинен град Несебър“ – ЮНЕСКО  като разшири границите му и с акваторията, в която са открити археологически паметници. Разширението е по предложение на България и е резултат от интензивните изследвания, които Центърът по подводна археология в Созопол провежда от 2017 г. досега. По време на тези изследвания, които се явяват продължение на работата на проф. Люба Огненова от 80-те години на ХХ век, са открити части от крепостните стени и вълноломи на древна Месамбрия, които се отнасят към античността. През многовековното си развитие, поради покачването на морското ниво, градът губи над една трета от територията си. Поради тази причина значителни археологически структури днес се намират под вода.

На България бе поставен срок за изработването на План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова и неговата акватория и статута на града като паметник на световното културно наследство.