През 2022 г. Център за подводна археология подписа договор за изпълнение на проект финансиран от Национален фонд „Култура” по „ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ДЪРЖАВНИ, РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ“. Основната дейност заложена в проектното предложение беше провеждането на Морска школа по подводна археология за студенти и/или археолози, историци, реставратори за интердисциплинарно практическо обучение.
С радост можем да споделим, че изпълнението на дейностите върви към своя край.
Школата за морска история и подводна археология беше изцяло ориентирана към обучението в иновативни и интердисциплинарни методи и модерни технологии, прилагани в комплексните подводни археологически проучвания.
С финансиране от проекта бяха закупени две целолицеви маски с жична и безжична комуникационна система и специализиран софтуер Sea View MOSAIC+SBP, който е свръхмощна платформа за обработка на данни от геофизични изследвания с многолъчев ехолот, странично-сканиращ сонар и поддънен профилограф, с каквито апарати ЦПА разполага от 9 години и, които многократно са доказали своята ефективност в геофизичните проучвания на подводни археологически проекти.
В рамките на проекта двама студенти по археология Живко Паянев, учащ четвърти курс в специалност „Археология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Георги Данков – магистър в програма Изследвания в областта на археологическите науки и човешката еволюция (Университет на Тюбинген, Германия), бяха сертифицирани за водолази и взеха участие в теренната работа на проектите на ЦПА.
Другите двама участници са реставратори преминали успешно стаж по консервация в изследователския център на INA в Бодрум за подробно изследване на процесите като обезсоляване на дървесина, импрегниране и техники за сушене на находки от морска среда. Специализацията беше реализирана под егидата на INA по инициатива и с особеното съдействие на доц. д-р Крум Бъчваров от Университета на Кънектикът и асоцииран член към INA.
Виолета Караилиева, която през 2023 защити дисертация свързана с археометрични анализи на бронзови съдове от 1-3в. сл. Хр. от Югоизточна България, асистент в НХА от 2020 г. и Дана Златанова завършила през 2013 г. НХА, Факултет по приложни изкуства, катедра „Реставрация“ с квалификация Магистър по изящни изкуства (консервация и реставрация).
Четиримата участници след успешното взимане на водолазен сертификат, взеха участие в различни подводни археологически проекти на ЦПА през 2023 г.