На 15 януари 2024 г. в гр. Джеда, Саудитска Арабия се проведе Научна конференция за подводно културно наследство. Акцент бяха изследователски проекти свързани с издирване и опазване на подводното културно наследство, както и геофизични методи прилагани в подводните проучвания. Конференцията разгледа глобалните перспективи за подводните ценности, като делегатите обсъдиха съвременните техники за проучване и разкопки на потънали обекти, значението на изграждането на капацитет и практиките за устойчиво управление.

Д-р Найден Прахов, директор на Център за подводна археология представи приложението на геофизичните методи и изследвания в българските подводни археологически проучвания.

Конференцията обедини изследователи и експерти  в областта на подводната археология  от 14 държави – САЩ, Испания, Великобритания, Аржентина, Италия, Дания, Словения, Мексико, Южна Корея, Египет, Алжир, Ливан, България и Австралия.  Конференцията служи и като платформа за сътрудничество и обмен на знания в областта на подводното културно наследство, като допринася за неговото разбиране и опазване.