Здравка Георгиева

Морски археолог в Центъра за подводна археология от декември 2015. Завършва бакалавърска степен по археология в Нов Български Университет през 2008.

Здравка ГеоргиеваПрез 2013 успешно защитава магистърска степен по праистория с тема „Ямни комплекси от Източната Горнотракийска низина през ранножелязната епоха“ в същия университет. През 2014 придобива втора магистърска степен по морска археология с тема „Лодки еднодръвки по българското черноморско крайбрежие“ в Центъра по морска археология в Университета в Саутхемптън, Великобритания.
През годините придобива допълнителни умения свързани с кариерата й по подводна археология: сертификат за леководолаз до 40 м; диплома за завършен практически курс по подводна археология към Международния център за подводна археология в Задар, Хърватска под егидата на ЮНЕСКО; сертификат за придобито първо ниво по морска археология към Морското археологическо дружество на Великобритания.

В периода 2009-2014 участва като полеви археолог в редица археологически разкопки в България и чужбина. Интензивното й развитие като морски археолог започва при подводни археологически проучвания на потънал късносредновековен кораб в залива на Черноморец през лятото на 2015, организирани от Центъра за подводна археология, Созопол. От тогава участва във всички проекти на Центъра за подводна археология.