Института за подводна археология (INA) към Тексаския университет проведе специализация за български реставратори за работа с находки от морска среда.

През март и април 2023 г. в Изследователският център в Бодрум (Bodrum Research Center) и Лабораторията за консервация към Музея за подводна археология (Bodrum Museum of Underwater Archaeology) съвместно с Института за корабна археология (INA) към Тексаския университет, се проведе специализация по консервация на археологически находки от морска среда за български специалисти – реставратори. Специализацията е реализирана по инициатива на и с особеното съдействие на доц. д-р Крум Бъчваров от Университета на Кънектикът и асоцииран член към INA. Центъра за подводна археология в Созопол има медиаторска и организационна функция по изпращането на българските реставратори, чиито нови умения ще бъдат прилагани при активните подводни археологически проучвания по Българското Черноморско крайбрежие.

Александър Вътов и Цветина Дочева от Централната лаборатория по консервация и реставрация на Националния исторически музей, Виолета Караилиева, асистент в катедра „Реставрация“ на Националната художествена академия и Дана Златанова, консерватор на свободна практика, са българските специалисти, които преминаха специализацията в Турция. Обучението им съвпадна със започналата консервация на две железни оръдия открити и извадени от морето край Шабла от екипа на ЦПА в края на 2022 година и към момента консервирани в НИМ. Специализацията на наши учени за работа с находки извадени от морска среда е изключително важно, предвид интензивните подводни проучвания през последните години и многобройните находки, които без подходяща грижа, след изваждането им от морска среда, биха били унищожени.