На 3 юни 2024 г. в гр. Созопол беше открита изложба „И Корабът пътува…! Тайни от морското дъно“, която представя откритията на Центъра за подводна археология от Созопол и други древни селища по Южното Черномориие – Ропотамо, Ченгене скеле, Китен. Експозицията се помещава в „Дуковата къща” – архитектурен паметник на културата, която се намира в центъра на старата част на град Созопол, на ул. „Кирил и Методий” № 29. Изложбата е съвместна работа между Общински културен институт „Музеен център – Созопол, които са домакини и водещи в изграждането на концепцията за експозицията и Център за подводна археология, които предоставят информационните материали и находките.

Музейната експозиция е разположена на 120 м2 и заема целият втори етаж на сградата. Новата изложба беше открита като събитие част от 13-ти Международен франкофонски фестивал „Солей“ в град Созопол, по повод 50 години от обявяването на Созопол за Архитектурно-исторически резерват от национално значение и ще бъде постоянна. В изложбата са представени постери със снимки и информация за многообразието на подводното културно наследство в България, както и подбрани находки от различни исторически периоди от подводните археологически експедиции на ЦПА. Важно място заема историята на корабоплаването в Черно море и откритията на международния проект Black Sea MAP.

Подводният фотограф Михаил Заимов допълва морското пространство с качествено съвременно изкуство – негови снимки на красиви морски обитатели от акваторията на Созополски залив са обединени в тема „Долу – с други очи“ и красиво се вписват край витрините с древни стъклени съкровища, праисторически съдове, каменни котви, бивни от тур, архаична рисувана керамика.