Христина Ангелова

Христина Ангелова (1955-2016)

Христина постъпва в Центъра за подводна археология (ЦПА) през 1981 г. и е негов директор от 1988 до 2016 г. Плод на дългогодишните ѝ усилия са значимите и мащабни проекти на Центъра – проучванията по програма Гетика в Каварна, първите в България стратиграфски разкопки на потънали селища в акваторията на Китен, Созопол и Ропотамо, проучването на средновековен кораб в южния Китенски залив, многобройните интердисциплинарни изследвания по Българското Черноморие, започнали още в края на 80-те години на 20 в., с което Центърът се нарежда сред първите в това направление, обследването на българската акватория по трасето на газопровода ‚Южен поток‘, проекта за подводно прогнозно моделиране – един от малкото подобни в света, при който бе направено и първото в световен мащаб батиметрично лидарно сканиране за нуждите на археологията. По повод това ЦПА е удостоен с наградата на ESRI-България и му е присъдено първо място в категорията „Академия” за прилагането на системата за въздушна батиметрия и първото използване на данни от LiDAR за целите на археологическото изследване.

Христина Ангелова организира и провежда в Созопол един от най-мащабните научни международни форуми по подводна археология – Тракия-Понтика. Сред участниците са най-изтъкнатите изследователи в областта на световната подводна археология – Джордж Бас, Онър Фрост, Герхард Капитен, Дейвид Френч, Джан Боузек, Джон Хинд, Димитриос Самсарис, Роланд Паскоф. От 2015 г. Христина Ангелова е ръководител на българския екип към морски археологически проект „Черно море“ (Black Sea MAP), изпълняван съвместно с Центъра за морска археология към Университета на Саутхемптън (Великобритания), Националния археологически институт с музей при БАН, Университета на Кънектикът (САЩ), и финансиран от Фондация „Експедиции и образование“ (Expedition and Education Foundation). На практика това е най-голямата морска археологическа експедиция, провеждана някога в света.

През 2001 г. Христина Ангелова спасява ЦПА от закриване, като прави и невъзможното Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство да бъде припозната, приета и ратифицирана със закон от българската държава. Благодарение на нейните усилия и работа, към днешна дата са налице всички законови и подзаконови нормативни актове, които се съобразяват с наследството под вода, и по силата на които Центърът ръководи и осъществява цялостната политика на държавата за опазване на наследството във всички водни пространства на Р България. Фактически тя изнася всичките трансформации на ЦПА през годините на собствените си рамене. Повече от 30 години живее отдадена на каузата „българска подводна археология“! Благодарение на нея днес работата на Центъра е в крак с всички съвременни тенденции и постижения на подводната археология, които тя познаваше добре, и към които постоянно се стремеше. Беше основоположник и новатор! Създаваше стандарти!

На 18.05.2016 г. Христина Ангелова е удостоена с наградата на Министерство на културата „Златен век“ – звезда за изключителен принос към българската култура.

Делото ѝ, упоритият ѝ труд, изключителната ерудиция съчетана с дълбока човещина, мащабите на духа ѝ, остават вдъхновение за всички нас!